Alla inlägg under mars 2010

Av jan Eriksson - 22 mars 2010 22:26

Lördagen var en helt underbar vårdag, det rann smältvatten efter gatan, sen kom söndagen med snö och åter snö. På TV visade man Sm i snöskottning fast man kallade det för bandy efter många om och men vann Hammarby sitt första SM-guld. Kvällen övergick i en klar himmel men bådet stjärnor och måne.

 

Dagen i skolan var en lugn dag, men visst var det elever som bara slappade, och elever som försvann. Väl hemma så har både nätet men framför allt MSN strulat på MSN kommer jag inte alls in hoppas på en bättre kväll i morgon det är ju vissa vänner där som jag gärna vill prata med. Nu får jag ta och fixa morgondagens matdosa så att jag slipper svälta.

Av jan Eriksson - 20 mars 2010 11:30

När jag skrev min positiva blogg glömde jag ett verkligt vårtecken som kan ses i Uppsala.

 

  

Av jan Eriksson - 19 mars 2010 20:08

Nu har jag skrivit så många gnälliga bloggar så att det är dags för en positiv.

 

Torsdagsmorgonen började med att det hade snöat, men det var sån där blöt snö som tar med sig av den gamla.

När jag sitter på bussen till jobbet så ringer programrektor, och talar om att jag måste ta hand om en elev vars ordinarie assistent har blivit sjuk (eller något åt det hållet, jag hörde något om att han hade blivit bostadslös)

Jag möter upp eleven i idrottshallen, där sitter han och snorar, han är förkyld och bör inte vara med på idrotten. Han och jag går till biblioteket, och han gör sina instuderingsuppgifter till körkortskursen. Det är en seriös elev. Nästa lektion skulle ha varit "Data" men där var läraren sjuk. Kanske dags att äta mat nu, och eftersom eleven har epelepsi får assistenten pedagogisk lunch. Den här dagen valde jag det vegetariska alternativet pannkaka. Ny väntan på biblioteket, den här gången bara slappa. När vi sitter där så kommer det några klasskompisar som meddelar att dom har lyckats övertala läraren att dom skulle få hemstudier för att inte behöva ha två timmar håltimme. Det var inte bara ett rykte utan även den här eleven kollade och fick sin läxa, den gjordes sen på biblioteket. Nu då, halv tre på em då skulle det äntligen bli lite lektion. Den här gången trafikkunskap, en lektion där läraren rantade in och ut ur klassrummet den första halvtimmen, för att sen berätta att alla som inte hade rester kunde få gå hem för den lektionen, och inte hade min elev några rester. Det blev en dag med massor av väntan som gjorde mig ganska trött.

På kvällen blev det att se Brynäs mot Djurgården, i mina ögon vann fel lag.

 

Nu till fredagen då.

Den började med en lektion i svenska som sen följdes av en i engelska, här skulle dagen ha varit slut, men killen hade en skrivning i trafikkunskap som han skulle göra. Sem tur var hann jag på läraren för han hade glömt av det, och var på väg att ta lunch. När jag då pratade med honom, så kom han med ett sorgebesked, en av eleverna i klassen finns inte mer, vad när och hur vet jag inte i dagsläget, det fanns ingen information på lärarsidan av skolans webb.

Nu fick eleven skriva sin skrivning därefter var det hemgång. Den här eleven väntade alltså i stortsett hela dagen i går och gjorde prov efter lektionerna en fredag! Det kallar jag studiemotiverad, och jag får väl lägga till att han kan aldrig få ett körkort på grund av hans epelepsi.

 

Den här dagen var jag också kallad till ett "möte" i Stockholm, men jag sa ifrån mig det, det skulle vara allt för påfrestande.

Av jan Eriksson - 17 mars 2010 20:58

Morgonen började med att jag fick vara dörrvakt då läreren inte skulle hinna att släppa in sina elever(dörrarna är låsta utifrån), jag träffade också en kille som har koll på isracingSM så jag passade på att fråga var man hittar förköpsbiljetterna i stan, Du jag skall kolla Du kan nog få ett par av mig =) sen var det dags att möta slarvputten. Min fösta fråga till honom var - var har Du min penna? -Ja den ligger väl kvar där inne i klassrummet, oki hämta den då, lång paus. Sen frågade jag igen, jaha menar du nu, naturligtvis menade jag nu. Jag gick och rökte och na lommade iväg. När han kom tillbaka så var det naturligtvis utan penna. då får Du väl köpa en till mig då för jag behöver den så att jag kan låna ut till andra. Men jag har ju inga pengar, men kaffe det hade han köpt, han fick låna till en penna också. När han sen följde med sin kompis ut för den killen skulle röka, så bara gick han utan att kasta kaffemuggen, när han var fem meter bort så frågade jag om den skulle stå kvar där, han vaggade på kroppen och kom och hämtade den. Jag kan vara snäll men om man inte bryr sig om andras saker eller är helt nollad då kan jag bli "a pain in the ass". Nu var det dags att gå på SPSC-lektion. Inte blev det mycket gjort där heller.

 

Nu fick jag matrast, och en massa prat om både elever och annat.

Jag hade ju inte mer som var bokat så jag tog och kollade upp om "gårdagens tjej" hade kommit till skolan i dag och det hade hon enligt den kompis som hämtade böckerna. Efter maten så var jag och tittade att de flesta eleverna hade kommit till idrotten, och det var relativt många där.

 

En promenad ner på stan i det vackra vädret kan väl kallas för rekreation på arbetstid, man skall ju ha sån också.

 

Resan hem var avslappnande.

Väl hemma så vispade jag ihop en pannkakssmet, och då ringer det på dörren. Utanför står det två "tjejer" som säger att dom vill sänka mina telefonkostnader. Jag frågar hur!  Tele två, men jag är ju missnöjd med det bolaget för dom kan ju inte leverera mobiltelefonsignaler här fast det är relativt tättbebyggt, men det är ju det fasta dom skall minska räkningarna på, och jag frågar hur! Efter att han snoppat av deras erbjudanden med samma fråga så säger den yngre av tjejerna, som har fört deras talan -Nu förstår jag inte. Hon hade nog inte traffat en som jobbar med "dampungar" hela dagarna , och som orkar ställa samma fråga 100 gånger för att få ett svar och inte bara bortförklaringar. Dom undrade varför jag ville ha kvar mitt DYRA abonnemang! Jo svarade jag _Hellre betalar jag lite mera föpr att åka en buss som kommer när den skall komma än att betala lite mindre för en som inte kommer. I det skeendet ser jag att den äldre av kvinnorna skjuter tillbaka sitt visitkort i sin pärm, hon hade dragit ut ett till hälften, Japp jag hade vunnit =)

 

Hur skall dom troa att jag skall byta en fiktiv volvo 740 , tråkig lite dyr i drift kanske inte den snabbaste eller snyggaste bilen, mot en kromad cykel med punktering på ett av hjulen??

 

Kvällen ägnades mestadels åt att spela, men också pannkaksgräddning.

Av jan Eriksson - 16 mars 2010 22:15

Måndagen är ine mycket att orda om, det var ju studiedag så jag satt av några timmar i utbyte mot frukost och lunch.

 

Tisdagen då?Den började som vanligt att eleverna och läraren inte kommunicerar med varandra. Sen letede jag efter en elev innan jag satte mig för att ringa ett samtal. När det var dags för klassen att ha lite fordonsteori, så blev det en liten läs och skrivövning. De flesta hämtade sina böcker och även pennor, men en kille satt bara och tittade (han som inte har någon drivkraft) ja han fick inget gjort de 45 minuterna, nu var det dags för mat. Jag gick upp på "Loftet" ja vårt samlingsrum heter så. Mat och kaffe.

Sen fortsatte lektionen, och då kom "grönsaken" och frågade om jag hade en extra penna som han kunde låna. Att det finns pennor att köpa i Caféterian hjälpte ju inte för två kronor det hade han ju inte. Ja han fick låne en penna av mig. Eleverna behövde en bensträckare, vem ser jag då stå och köpa kaffe i automaten?? Rätt gissat! Sen kom han inte tillbaka något mera den här dagen.

I klassen finns det en tjej och hon hade varit till skolsyster för den kontroll som görs i ettan. När hon kom tillbaka så visade hon att hon hade fixat AM-körkort (traktorkort), en av killarna kom då med kommentaren - tjejer kan ju inte köra. Tjejen i klassen, som tidigare har varit mobbad, tog mycket illa vid sig och gick heltsonika därifrån. Jag var vid tillfället ensam med eleverna så jag kunde inte agera direkt, men så fort läraren kom så bad jag att få prata med honom i enrum. Där gick jag igenom scenariot, och vi beslöt att hämta ut eleven. Han fick en moralpredikan , men han ansåg att han bara hade skämtatn något som vi inte tog som ursäkt, han fick skicka ett SMS till tjejen och be om ursäkt. Jag bad sen att få hennes nummer, och när jag ringde upp så var hon mycket ledsen, så jag sa till henne att jag skulle komma ut och prata lite. Vi gick till rökrutan, efter en stund så hade hon lugnat ner sig, men hon ville inte gå in i lektionssalen igen i dag. En killkompis till henne gich med in i klassrummet och hämtade hennes böcker. Jag hoppas att den här killen fick något att tänka på, och att han framöver tänker först och pratar sen.  Jag kommer aldrig att acceptera kränkningar.

När jag kommit hem skrev jag ett mail som har legat och gnagt länge. Det har att göra med en sak som hände för ett och ett halvt år sen, men det gäller inte mig utan den eleven jag hade i fyra år, jobbigt är det iaf, mera kan jag inte berätta på det här stället.

 

Kvällen innehöll både spel via datorn, men också bandy på TV.

Av jan Eriksson - 14 mars 2010 23:42

Nu har fotbollssäsongen börjat och då skall det vara fotboll i alla kanaler som kan tänka sig att sända sport, men resonerar tydligen att sport=fotboll. Jag som är intresserad av motorsport har kanske i snitt en timme i veckan då jag kan se det om jag inte ansluter mig till Viasat också men det går inte att göra tillsammans med Canal+, även om jag skulle byta så innebär det att jag får upp till 30 fotbollsmatcher per vecka tillsammans med golf för att över huvudtaget få se lite formel ett. Sen finns det många andra lite udda sporter som jag kan tänka mig att se en av den är E-sport där man får se lag från olika orter och ländet tävla mot varandra i populära "TV-spel", det är mycket mer spännande än att se en person slå på en boll, visa en massa himmel och se en publik som inte ens jublar. Det var det om fotbollen.

 

Sen till de oförstående, hur svårt skall det vara att förstå att ett nej är ett nej??

I kväll ringde det upp en kille och erbjöd mig att FÅ två par kalsonger, och det var ju inte sälja han ville utan helt enkelt erbjuda mig dem gratis. Jag sa nej, men det dög ju inte som svar för honom utan han fortsatte med sin litania. Det är ju inget som du måste betala det är helt gratis. Jag la ju in ytterligare ett - Nej jag vill inte ha besväret att avsäga mig ytterligare leveranser, men det är ju så lätt var hans svar, - det är ju bara att gå in på vår hemsida och kryssa i att man inte vill ha mer. Det nejet har Du ju redan fått av mig var min kontringa, och jag undrar vad det är i ordet NEJ som Du inte fattar? Är det N , E eller J? Han gav sig inte och någon ursäkt för att han störde det fick jag inte heller.

 

Ett NEJ är ett NEJ i alla sammanhang!

Av jan Eriksson - 14 mars 2010 13:21

Fredagen var lyckad på så sätt att eleven gick på 100% av de lektioner han skulle, engelska har han valt bort att gå på. Sen var det lite pyssel med annat innan det var dags att åka hem. Under kvällen blev det inte mycket gjort.

 

Lördagen avsattes till en salaresa det behövdes ju något att äta igen. Vi tog bussen från Vittinge och var i Sala omkring en tio minuter efter tolv. Några affärer besöktes bland annat köpte sonen nya solglasögon, lite musik och några pennor. Vi tänkte gå och fika men det var knökfullt på alla trevliga ställen. COOP Extra fick bli nästa ställe, där inhandlades lite mat, och vi tog oss till busshållplatsen, för att kunna stå i solen medans vi väntade gick vi en extra. Där fick vi stå i en och en halv timme så dåliga är kommunikationerna en lördag strax efter det att butikerna stänger. Inte nog med att vi fick vänta länge vi riskerade hela tiden att bli översköljda med smältvatten, en stor pöl hade bildats vid hållplatsen, och det var inta alla bilar som visade hänsyn, samtidigt kan man inte säga att det var de yngre som visade minst hänsyn, nä de som hade sämst koll var äldre damer i finare bilar. När vi sent om sider kom hem blev det hamburgare framför TV där det var bandysemifinal. Senare på kvällen satt jag och såg en spännande match mellan Luleå&Timrå i ishockey, Timrå vann så nu är dom framme i slutspel. Några betapetmatcher senare var det dags att sova.

Av jan Eriksson - 11 mars 2010 21:42

I morse när jag vaknade kände jag en konstig lukt i köket svårbestämbar, någonting mellan plast och tvål. Jag kunde inte härleda det. Jag åkte till jobbet då det inte var någon maskin eller annat i lägenheten som luktade. En skoldag som inte gav så mycket elevkontakt. Den elev jag "sparkar" runt hade ju idrott första lektionen sen en lektion som var inställd, sjuk lärare, därefter lunch för att sen ta sig till sin specengelska. Under tiden så satt jag och skrev lite omdömen om eleverna i klassen, det är ju inte mitt jobb men jag har ju lite koll på vad som händer. Mat blev det ju även för mig, jag var och inhandlade en matlåda fylld med stekt potatis och rödspätta, den åt jag på lärarrummet.

 

sen var det ju det här med reklamation, om jag köper en produkt och den trots att firman som har sålt den så har man ju rätt att få en ny produkt eller pengarna tillbaka. Vore det inte bra om samma sak gällde elever. Jag tänker p åen elev som inte lägger två strån i kors, han har inte godkännt från grundskolan, sen har han fått en massa specialhjälp, och han orkar inte ta till sig den hjälpen. Retur till avsändande skola där dom får ge honom både undervisning och ett moget uppförande, som det är i dag så vandrar han runt som en zoombie utan egen drivkraft. som Elvis sjunger "Return to sender"

Ovido - Quiz & Flashcards