Alla inlägg den 18 juni 2011

Av jan Eriksson - 18 juni 2011 19:31

När personer utan varken historie eller geografikunskaper vill visa sig duktiga då blir det bara fel. Morgongåva byalags älskade farmartank är nu invigd, att man kallar den Morgongåva Vittingemacken är ju ganska fel. Tanken ligger varken i morgongåva eller i Vittinge, den ligger i Västerlövsta församling. Att som vittingebo stanna där för att tanka utan att kunna få någon annan service det känns ganska fel när det finns minst en riktig mack fyra kilometer bort, där finns det också möjligheter att utföra de flesta ärenden, ja även hämta alkohol om man har beställt i förväg. Jag tror inte heller att handlaren u Morgongåva kommer att tjäna något på att det finns en farmartank halvvägs till Heby snarare så kommer han att förlora på arrangemanget. I morgongåva har det tidigare funnits två macker plus den som låg på nästan samma ställe som farmartanken nu ligger, men inte har byborna varit köptrogna. Den första som fick stänga var Preem men inte för att det var dålig omsättning utan för att man missade lite när man hyrde ut halva verksamheten, med en sån konstruktion så fick man inte behålla försäljningen, den andra macken dog på grund av att man från regeringshåll bestämde att den måste sälja E85 också, den kraven är nu på väg att luckras upp. Macken försvann, men har kunnat återuppstå efter ett visst antal år men det hade byfånelaget tid att vänta på.


Ja jag är syrlig i dag men det är lätt att bli det när man som jag har vuxit upp med att allt skulle finnas i Morgongåva för det var ju där den stora fina industrin fanns, att det redan under tyskarnas tid var ett "skrytbygge" och i stort sett hela tiden har varit konkursmässigt det är ju historia och det kunde dom ju inte i byfånelaget. Man kanske förtog sig i mitten av femtiotalet då företaget byggde de flesta av de modernare delarna, till exempel den källaren där Karlssons nu huserar, det var tidigare Knivkällaren. Man hade också planer på att bygga ett stort kontorshus i nordöstra delan av industriområdet, det är därför det är så kraftig grund på den delen, huset skulle bli fem våningar högt och synas över hela samhället. Hur kan jag säga det så tvärsäkert? Jo jag sitter inne med en originalkopia på en idéritning, och jag har ju också hundratals negativ från byggandet av det nya verkstadsområdet.


Nu åter till dokumenteringen av Vittinge och en annan del av vittinge. Kanske det blir en historisk kavalkad av det jobbet under vintermånaderna.

Ovido - Quiz & Flashcards