Alla inlägg den 6 maj 2011

Av jan Eriksson - 6 maj 2011 21:04

 Man kan ju tycka att det är dyrt att köra med egen bil, men jag har upptäckt att det finns fordon som har betydligt större kostnader .

I torsdags var det besök av BACHO-verktyg på skolan, dom förevisade lite nya och intressanta verktyg, men det stora dragplåstret var  Micke Kågered som visade sin dragster. Han tävlar i top fuel vilket betyder att haf har en dragster med en motor på 8000hk. Den motorn sörplar i sig 8-10 liter bränsle per sekund, men det är ju inte vanlig bensin utan nitrometan som kostar 40kr/liter. Alltså på en repa, som är 402 meter, så drar den C:a 60 liter. Att man sen måste helrenovera motorn efter varje lopp det är ju en liten extra utgift. Varje start kostar 15000:- och det gör ju en kostnad per mil på omkring 300 000:-.

 

Motorn är en V8 som är kompressorladdad, de första två sekunderna så går den som en vanlig bilmotor, men sen har tändstiften brunnit upp och resten av loppet så går den som en diesel, när han sen slår av bränsletillförseln så fortsätter den att gå genom att den suger upp motoroljan bakvägen, och går då så i 30-40 sekunder. Efter loppet så river man motorn, och byter det mesta, allt det skall hinnas med på 90 minuter.

 

  

 

Annars så har det varit en lite knepig vecka eftersom läraren har varit på kurs. Det gick bra och i dag skrev eleverna en ganska innehållsrik skrivning, det var mycket tjat att dom ville skriva på fm, men det var bestämt att det skulle vara efter lunch, egentligen är det bara 40 minuter lektion på fredagseftermiddagen men dom hade möjlighet att sitta fyra timmar   

 

Jag skall försöka att skriva lite mera frekvent framöver, men kvällarna har gått väldigt fort en längre tid.

Ovido - Quiz & Flashcards